Medische fout

Letselschade na een medische fout

Een belangrijk onderdeel van de letselschade is letselschade ontstaan door medische fouten. Letselschade ontstaan door medische fouten zijn bijvoorbeeld een arts die een foutieve diagnose heeft gesteld, een tandarts die verkeerde kronen heeft geplaatst, maar ook een arts die verkeerde medicijnen voorschrijft. Ook indien er niet direct een medische ‘fout’  door een medische behandelaar is begaan, kan de behandelaar aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade ten gevolge van het niet of niet voldoende informeren over de behandeling en de eventueel te verwachten risico’s.

Van een medische fout is sprake wanneer een medische behandeling door een medisch behandelaar schade heeft veroorzaakt, en een redelijk bekwame of handelende arts/behandelaar deze schade zou hebben kunnen voorkomen of verminderen.

Het kan ook voorkomen dat er een complicatie tijdens een behandeling ontstaat. In tegenstelling tot medische fouten heeft een medisch behandelaar bij complicaties niet verwijtbaar gehandeld. Voor medische fouten kun je derhalve artsen aansprakelijk stellen en voor complicaties niet. Wanneer een medisch behandelaar door een patiënt aansprakelijk gesteld wordt is het aan de patiënt zelf om aan te tonen dat er sprake is van een medische fout en niet van een complicatie.

In het geval van een medische fout kan zowel een patiënt als eventuele nabestaanden de arts of de medische instelling voor de schade aansprakelijk stellen.

Bent u slachtoffer geworden van een medische fout of bent u niet goed voorgelicht over de behandeling en ondervindt u hiervan nadelige gevolgen? Wij helpen u hier graag bij.