Letselschade

Letselschade is de (niet-)lichamelijke en geestelijke schade die iemand oploopt die slachtoffer is van een ongeval. U kunt op verschillende manieren letselschade oplopen. Zo kunt u onder andere letselschade oplopen door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout of geweld.Wanneer iemand door de schuld van een ander letselschade heeft opgelopen kan het slachtoffer de andere partij aansprakelijk stellen en een letselschadevergoeding vorderen. Deze vergoeding bestaat uit een materiële vergoeding maar bevat vaak ook smartengeld. Ook kan het zo zijn dat u bij een eenzijdig ongeval een letselschadevergoeding kunt krijgen via uw eigen verzekeraar.

In het geval de veroorzaker van de geleden schade aansprakelijk wordt gesteld en aansprakelijkheid erkent, dient diegene het slachtoffer schadeloos te stellen. Dit houdt in dat het slachtoffer zoveel mogelijk in dezelfde staat dient te worden gebracht als voor het ongeval.  

Er bestaat contractuele aansprakelijkheid en wettelijke aansprakelijkheid bij letselschade. Contractuele aansprakelijkheid is de aansprakelijkheid voor letselschade wegens het niet nakomen van een overeenkomst. Deze vorm van aansprakelijkheid komt vaak voor bij bedrijfsongevallen. Hierbij kan worden gedacht aan het feit dat de werkgever de arbeidsovereenkomst niet is nagekomen nu hij niet gezorgd heeft voor een veilige werkomgeving waardoor iemand schade heeft geleden. Wettelijke aansprakelijkheid vloeit voort uit de wet. Hierbij kan worden gedacht aan een onrechtmatige daad.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de materiële en immateriële schadeposten. Een materiële schadepost is bijvoorbeeld het verlies aan verdienvermogen doordat het slachtoffer (tijdelijk) niet of beperkt kan werken of spullen die ten gevolge van het ongeval verloren/beschadigd zijn geraakt. Verder kan nog gedacht worden aan schade wegens weggevallen aandeel in de huishouding en medische kosten. Een vergoeding van een materiële schadepost ziet erop toe dat het financiële nadeel van het ongeval wordt vergoed. Letselschade bestaat uit allerlei verschillende schadeposten en kunnen per situatie en per persoon verschillen.

Immateriële schade is het verlies van levensvreugde als gevolg van het ongeval. De vergoeding voor deze geleden schade wordt smartengeld genoemd. Het smartengeld ziet erop toe dat het slachtoffer tegemoet wordt gekomen in de geleden pijn en het meegemaakte verdriet als gevolg van het ongeval.

Heeft u letselschade opgelopen en vraagt u zich af of u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen en of u recht heeft op een letselschadevergoeding? Wij helpen u graag.