Aansprakelijkheid

Wanneer u letselschade hebt opgelopen door het toedoen van een ander kunt u die ander aansprakelijk stellen en een schadevergoeding vorderen. Wie er in welke mate aansprakelijk gesteld kan worden hangt af van de situatie en het ongeval.

Vaak is het duidelijk wie aansprakelijk is voor het ongeval. In dat geval zal de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkennen. In dat geval dient de tegenpartij u schadeloos te stellen. Dit houdt in dat de tegenpartij u financieel gezien in dezelfde staat dient te brengen als voor het ongeval. De tegenpartij kan echter ook de aansprakelijkheid volledig afwijzen. Dan zal in sommige gevallen een rechter naar de mate van aansprakelijkheid moeten kijken.

De aansprakelijkheid kan ook tussen partijen verdeeld worden waarbij de wederpartij voor bijvoorbeeld 80% aansprakelijk is en u zelf ook voor 20%. Dit gebeurt wanneer er sprake is van eigen schuld. Eigen schuld bestaat bijvoorbeeld in het geval dat u geen gordel droeg ten tijde van de aanrijding waardoor het letsel erger is dan wanneer u wel een gordel zou hebben gedragen. Partijen onderling kunnen de aansprakelijkheid dan verdelen. Indien de partijen er onderling niet uitkomen kan een rechter hierover beslissen.

Een vereiste bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is dat u zelf dient te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de geleden schade. U dient dan dus in bezit te zijn van voldoende bewijsmateriaal.

De eerste stap voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het versturen van een brief waarin u de tegenpartij laat weten dat u hem aansprakelijk stelt voor de opgelopen schade ten gevolge van het ongeval.

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen? Wij helpen u hier graag bij.