Smartengeld

Een letselschadevergoeding bestaat naast een vergoeding voor de materiële schade uit een vergoeding voor de immateriële schade. Smartengeld is een andere naam voor de vergoeding van de immateriële schade, deze vergoeding ziet onder andere op de geleden pijn en verdriet als gevolg van het ongeval.

Als u slachtoffer bent geworden van een ongeval waarbij u letselschade hebt opgelopen heeft u recht op smartengeld als een ander aansprakelijk is voor het veroorzaken van de immateriële schade.

De hoogte van het smartengeld berekenen is een lastige kwestie, omdat het om schade gaat wat niet aan de buitenkant zichtbaar is. Het gaat om emotionele schade. De hoogte van het smartengeld wordt in de meeste gevallen pas berekend bij een medische eindsituatie. Van een medische eindsituatie is sprake wanneer het letsel is genezen of wanneer er wordt gesteld dat het niet te verwachten is dat het letsel verbeterd.

Bij het berekenen van de hoogte van het smartengeld wordt door een deskundige gekeken naar  letselschadezaken die vergelijkbaar zijn met uw zaak. Andere zaken zijn slechts een richtlijn, elke zaak is immers uniek en bij iedere zaak hoort een eigen immateriële schadevergoeding. Bij het berekenen van de hoogte is deskundigheid dus een vereiste.

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op smartengeld en op welk bedrag? Wij zoeken dit graag voor u uit.