Bedrijfsongeval

Letselschade na een bedrijfsongeval

Hoe zit het bij ongevallen op het werk? Bent u zelf aansprakelijk voor de ontstane schade of kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade? Voor werkgevers gelden er zeer strenge regels ten aanzien van de veiligheid op de werkvloer. De werkgever dient zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Indien er door de werkgever niet aan de benodigde veiligheidsmaatregelen is voldaan en er toch een bedrijfsongeval gebeurt dan is in vrijwel alle gevallen de werkgever aansprakelijk voor de ontstane schade.

Een bedrijfsongeval kan variëren van een simpele val van een krukje tijdens een klusje in het magazijn tot een auto ongeval. De werkgever is niet alleen aansprakelijk voor letselschade ontstaan op de werkvloer. De werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor letselschade ontstaan tijdens bijvoorbeeld een personeelsfeest, een pauze of als u onderweg bent met de auto voor uw werk.

Ook als er een bedrijfsongeval ontstaat bij iemand die niet in dienst is bij dat bedrijf, zoals bijvoorbeeld bij een ZZP’er of een werknemer via een uitzendbureau, kan het bedrijf en in sommige gevallen ook het uitzendbureau aansprakelijk zijn voor de ontstane schade.

Alleen als de werkgever alle mogelijke  maatregelen heeft genomen om de schade te proberen te voorkomen is zij niet aansprakelijk voor de ontstane schade. Dit zal echter niet vaak voorkomen. Een werkgever is voorts niet aansprakelijk als de werknemer het bedrijfsongeval opzettelijk heeft veroorzaakt of als het bedrijfsongeval wegens roekeloos gedrag is ontstaan. 

Voor veel werknemers voelt het, ondanks dat zij graag hun schade vergoed zien, bezwaarlijk om hun werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade na een bedrijfsongeval. Dit is in de meeste gevallen nergens voor nodig aangezien de werkgever vaak verzekerd is voor arbeidsongevallen.  

Het is verstandig om u bij te laten staan bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever na een ongeval en het verhalen van de schade. Wij helpen u daar graag bij.